Back to Back Issues Page
Route, Issue #001 -- Welkom! Het eerste nummer met computertips.
April 01, 2010

Hartelijk dank dat u gebruik wilt maken van de nieuwsbrief "ROUTE". www.computerhelphouten.nl. probeert u op deze manier wegwijs te maken in Computerland.

Tips en trucs van ComputerHelpHouten

Google is ÚÚn van de vele zoekmachines. Er zijn er nog veel meer. Kijk maar eens op www.zoekprof.nl.

De naam "Google" komt van het woord "Googol". Dit is een wiskundige aanduiding voor het getal 10^100 (een 1 met honderd nullen erachter). Deze zoekmachine heeft dagelijks ca. 620 miljoen unieke bezoekers en meer dan 7.5 miljard pageviews. De zoekmachine heeft dan ook vele speciale functies.

Vrijwel iedereen gebruikt de zoekmachine dagelijks, maar vrijwel niemand gebruikt de zoekmachine optimaal. Wat de meeste mensen niet weten is dat er een groot scala aan trucs bestaat om beter te kunnen vinden wat je zoekt. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

Exacte reeks woorden zoeken

Als je op zoek bent naar resultaten die een exact zinsdeel bevatten zoals bijvoorbeeld door de bomen het bos niet meer zien, kun je de zin tussen aanhalingstekens zetten ( ' of " ).

Een woord uitsluiten

Soms hebben zoekwoorden meerdere betekenissen. Je kan bepaalde woorden uitsluiten. Dit kan door er een " - " (minteken) voor te plaatsen.

De Joker

Een joker is een manier om een bepaald woord open te laten. De term "wikipedia bevat * artikelen" zoekt naar pagina's waarin deze exacte zin voorkomt, met op de plaats van het *-teken een willekeurig woord.

Zoeken op "zus" ˇf "zo", maar niet allebei

Google heeft ook een OR-term. Dit kan gezien worden als het zoeken op twee termen, waarvan de resultaten door elkaar heen getoond worden. Je mag ook | gebruiken ipv OR.

Aardbevingen

Een nogal aparte zoekfunctie is de term "earthquakes". Dit werkt alleen op de Engelstalige Google en laat zien of er recentelijk ergens op de wereld aardbevingen hebben plaatsgevonden. Zodra er ergens een aardbeving plaatsvindt, is dit meestal al binnen een uur te zien op Google.

Bestandstypen zoeken

Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld alleen PDF bestanden, kun je achter de zoekterm "filetype:PDF" plaatsen. In plaats van PDF kun je ook kiezen voor doc (Word), xls(Excel) pdf(Adobe Acrobat), ppt (Powerpoint), maar ook txt, htm, html, php, wk4, lwp, tmp, enz.

Allinanchor

Alleen sites weergeven die gelinkt worden met een link waarvan alle woorden moeten voorkomen in de linktext van deze verwijzende sites. Bijv. allinanchor: gezondheid ADHD (zoek naar sites die door andere sites gelinkt worden met de woorden gezondheid en ADHD).

Inanchor

Woorden moeten voorkomen in de linktext van eventuele verwijzende sites. Bijv. restaurants Amsterdam inanchor:kindvriendelijk.(Zoek naar sites ôrestaurants in Amsterdamö welke gelinkt worden door andere sites met de opmerking ôkindvriendelijkö).

Intext

Alleen resultaten weergeven waarvan de gezochte woorden in de text van de pagina voorkomen. Bijv. "Albert Heijn intext:voetbalplaatjes" (zoek naar websites die gaan over Albert Heijn waarbij in de text het woord voetbalplaatjes voorkomt).

Source

Vind nieuws uit specifieke bron. Bijv. "Afghanistan source: www.ad.nl".

Kijk voor meer tips op www.computerhelphouten.nl.

Hartelijke Groet, Gert Godschalk, - ComputerHelpHouten - 06-81286500.

Back to Back Issues Page